24 decembrie 2008

În aşteptarea lui Moş Crăciun


E noaptea de Ajun... o noapte în care fiecare dintre noi îl aşteaptă pe Moş Crăciun...
,,Moş Crăciun cu plete dalbe/ A venit de prin nămeţi/ Şi aduce daruri multe/ La fetiţe şi băieţi'' Nu-i aşa că vă mai amintiţi? Este poezia pe care o spuneam în fiecare an moşului, poezie pe care o spun şi cei mici astăzi. Pentru că oricît de mult ne-am schimba, sau vrem să ne schimbăm, sunt lucruri care nu se uită uşor. Cine poate uita nerăbdarea cu care aşteptam sărbătorile de iarnă, venirea moşului şi apoi desfacerea cadourilor...
Oricît de ocupaţi am fi, în această perioadă măcar pentru cîteva clipe uităm de tot şi redevenim copii.
Să ne bucurăm şi în acest an de o noapte magică de Ajun. Deşi lipseşte ceva...ZĂPADA... Poate ne-o aduce Moşul în dar, ca să fie cu adevărat sărbători de iarnă.

23 decembrie 2008

Iată, vin colindătorii!!!


,,Ningea cu flori de iasomii/ Şi încă mai eram copii...'' iar dacă ar fi să nu fim...redevenim cu siguranţă în această perioadă.
Acum încep pregătirile pentru masa de Crăciun. Gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale, cea pentru friptură... Totul este aproape gata pentru marea sărbătoare.
Copiilor pe vremuri le se împărţeau covrigi şi nuci şi mere. Azi ... Azi bani şi dulciuri. La sate în Ajun merg la colindat şi copiii şi adulţii.
În seara de Ajun, casele frumos decorate şi perfect curăţate îşi primesc colidătorii. Colindatul este un ritual compus din texte ceremoniale (colinde), formule magice, dansuri şi gesturi. Colindele transmit urări de sănătate, rod bogat, împlinirea dorinţelor în noul an. Colindatul este cea mai răspîndită tradiţie a romînilor.

Colinde de Crăciun
Decembrie... Cadouri, colinde de Crăciun, miros de cozonac şi o mulţime de tradiţii. În fiecare an împodobim bradul ascultînd colinde...
Tradiţiile de Crăciun spun că la naşterea Domnului Isus s-a ivit pe cer o stea care i-a călăuzit pe cei trei regi magi pînă la locul unde s-a născut Isus. De aceaa, copiii merg cîte trei din casă în casă pentru a vesti naşterea Domnului, precum cei trei magi şi cîntînd colindul „Steaua sus răsare...”. Pentru colindele cîntate, copiii sunt răsplătiţi cu dulciuri, fructe şi chiar bani. Colindătorii vin să ne încînte auzul seară de seară pînă în Ajunul Crăciunului cu cele mai frumoase colinde.
fotografie elady.com

,,La televizor era altfel...''Nu-i aşa că vi s-a întîmplat şi vouă măcar o dată să întîlniţi o persoană publică, să staţi de vorbă cu ea şi să descoperiţi că este cu totul altfel decît cum v-a fost prezentată la televizor?

Ei bine, mie mi s-a întîmplat acest lucru chiar de curînd, la turneul de fotbal în sală, ,,Umanitar Cup'', organizat la Piteşti de Rică Neaga. La acest turneu au participat numeroşi jucători cunoscuţi de pe la noi... Unul dintre ei a fost Mirel Rădoi, fotbalist la Steaua Bucureşti sau... aşa cum este prezentat el de presă, ,,finul lui Gigi Becali''. Prin declaraţiile pe care le face, prin apariţiile sale la televiziune, în diferite emisiuni şi nu în ultimul rînd din descrierea pe care i-o fac ziariştii îmi făcusem o impresie despre el...una nu tocmai bună. Mi se părea un om inabordabil, încrezut... şi mai pot continua. Numai că duminică am descoperit un alt Mirel Rădoi: un tip foarte volubil, care stă de vorbă cu oricine, care dă autografe copiilor şi care face poze cu fanii lui şi ai echipei la care joacă. Şi mai presus de toate, un om dispus să ajute atunci cînd i se cere ajutorul, cum a fost cazul acestui turneu caritabil. Pentru că banii stînşi au fost donaţi Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Aşa că nu e bine să ne facem o impresie despre oameni doar din ceea ce vedem la televizor sau citim în presă. Să-i cunoaştem mai întîi şi apoi să ne dăm cu părerea.

22 decembrie 2008

Echipa lui Neaga a cîştigat ,,Umanitar Cup''

Jucătorii echipei Pfanner îsi primesc trofeul, ridicat de Petre Marin

Jucătorii prezenţi la meciul demonstrativ, după partidă...

Prima ediţie a tuneului de sală ,,Umanitar Cup'' s-a încheiat ieri şi a fost cîştigată de echipa în care au jucat Adrian Neaga, Mirel Rădoi sau Petre Marin.
Pfanner s-a impus în finală cu scorul de 4-2, prin golurile marcate de Petre Marin, Rădoi, Cr. Bratu şi Neaga. În echipă au mai evoluat, printre alţii, Marius Ianului, team-managerul Stelei, Răzvan Stanca, Augustin Chiriţă, Robert Neagoe sau Cătălin Liţă.

Turneul s-a disputat de vineri până duminică, iar la această întrecere au participat 7 echipe. La sfîrşitul competiţiei, Răzvan Radu (Concordia Chiajna) a fost desemnat cel mai bun jucător, în timp ce titlul de golgheter a revenit jucătorilor Tănasă, Hidişan şi Neaga, toţi cu câte 5 goluri marcate. Cei 3 fotbalişti profesionişti i-au dăruit premiul aferent unui junior al echipei FC Argeş.
Înaintea finalei a avut loc şi un meci demonstrativ, între "Albi" şi "Roşii", în care au evoluat jucători ca Dănuţ Coman, Ilie Bărbulescu, Ovidiu Herea, Marin Radu II, Bănel Nicoliţă, Ştefan Grigorie, Andrei Speriatu, Ion Voicu, Ilie Stan, Andrei Mărgăritescu sau Mirel Rădoi.

Banii strânşi de la acest turneu caritabil vor fi donaţi unui spital de copii. La acest spital a început deja efectuarea unor reparaţii, organizatorii dorindu-şi să renoveze în timp cât mai scurt mai multe saloane.

18 decembrie 2008

Colinde, colinde...la Curtea de Argeş

Obiceiurile romîneşti sunt duse mai departe de copii...
Copiii din Costeşti îi incîntau pe cei prezenţi în sală...

Corul Bisericii ,,Sf. Treime'' din Corbi

Corul Colegiului Naţional I.C. Brătianu din PiteştiAstăzi, la Casa de Cultură din Curtea de Argeş a avut loc spectacolul ,,Florile dalbe - Datini de Crăciun şi Anul Nou''. La eveniment au participat grupurile şi ansamblurile de urători reprezentative din judeţul Argeş.
Printre spectatori a fost prezent şi primarul oraşului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, alaturi de viceprimarul Constantin Vasilescu si Cristian Mitrofan, directorul Casei de Cultură ,,George Topîrceanu''.
Săptămîna colindelor continuă mîine seară cu concertul oferit de Corul ,,Orfeu'' şi invitaţii acetuia. Este deja un eveniment cu tradiţie în oraşul basarabilor, care nu trebuie ratat de nici un argeşean.


Adrian Neaga organizează un turneu caritabil la Piteşti

În perioada 19 - 21 decembrie, la Sala Sporturilor din Piteşti va avea loc un turneu umanitar, organizat de Adrian Neaga şi AJF Argeş.
În cadrul tuneului se vor disputa mai multe meciuri, iar duminică de la ora 17.00 va avea loc un joc demonstrativ la care vor participa, printre alţii, Vasile Popa, Anrei Speriatu, Ilie Bărbulescu, Mirel Rădoi, Bănel Nicoliţă, Adrian Neaga şi Petre Marin.
Banii strînşi la acest turneu vor fi donaţi unui spital de copii, după cum a ţinut să precizeze Rică Neaga, cel care a fost cu ideea unui asemenea eveniment.
sursa: NewsIn

7 decembrie 2008

Pelerinaj la Curtea de Arges

Racla cu moastele Sfintei Filofteia este purtata
de catre preoti...

Curtea manastirii a fost neincapatoare
Credinciosii au stat la coada ore in sir pentru a atinge Racla Sfantulitei........ si au ascultat predica tinuta de Prea Sfintitul Calinic, episcopul
Argesului si Muscelului si PS Gherasim, episcop al Ramnicului


Orasul basarabilor a fost luat cu asalt inca de asear de sute sau chiar mii d oameni. Acestia au umplut parcul Manastirii Curtea de Arges pentru a asista la slujba inchinata Sfintei Filofteia, pe care o sarbatorim in fiecare an pe 7 decembrie.
Multi dintre crectini au indurat frigul si ploaia, ramanand si pe timpul noptii pentru a putea atinge moastele sfinte.
Batrani si copii laolalta au ascultat si s-au bucurat de slujba tinuta de PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului si de PS Gherasim, episcop al Ramnicului impreuna cu un sobor de preoti.

6 decembrie 2008

Statuie pentru Dobrin


Astazi a fost dezvelita statuia celui mai valoros fotbalist roman din toate timpurile, Nicolae Dobrin.
Monumentul care il infatiseaza pe ,,Printul din Trivale'' este turnat in bronz, masoara 1,20 metri si a fost amplasat la intrarea principala a stadionului pe care a jucat atatia ani si care acum ii poarta numele.
La evenimentul organizat de Primaria Municipiului Pitesti au participat patronul Argesului, Cornel Penescu, primarul Tudor Pendiuc, fosti coechipieri ai lui Nicolae Dobrin, sotia si fiul sau, dar si copii ai Centrului de juniori ,,Mihai Ianovschi'', care spera ca intr-o zi sa ajunga la performantele marelui fotbalist argesean.
Nu puteau lipsi nici suporterii pitesteni, mai batrani sau mai tineri, care nu si-au uitat idolul. Membrii galeriei au impartit tutur celor prezenti postere cu chipul lui Dobrin si au aprins fumigene violete in momentul dezvelirii bustului.

La Multi Ani, Nicolae si Nicoleta!

Astazi crestin- ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae. Aproximativ 800.000 de romani poarta acest nume sfant.
In limba greaca, Nicolae inseamna ,,victoria poporului'', ,,izbanda neamului''. Acest nume ne arata ca nu trebuie sa fim egoisti, sa ne intereseze doar binele si izbanda noastra sau a celor apropiati, ci trebuie sa contribuim, dupa puterile noastre, la bunastarea tuturor oamenilor, daruind, inainte de toate, un zambet, o vorba buna, un sfat.
Derivatele acestui nume sunt: Nicoleta, Nicu, Niki, Nic, Nicoara, Nicola, Neculai, Naie, Nicusor, Niculita, Neculce, Nicolina sau Colette.
Safntul Ierarh Nicolae este un mare sfan al Bisericii Ortodoxe, bucurandu-se de o aleasa cinstire. Sfantul Nicolae este icoana bunatatii si a darniciei. Se tragea din parinti crestini si bogati, dar dupa moartea acestora si-a impartit intreaga avere saracilor si s-a calugarit. Ajungand mitropolit, Sfantul Nicolae se ocipa mai mult decat oricine de soarta celor necajiti, ajutandu-i cu merinde si bani, cu sfaturi si rugaciuni. Este patronul si ocrotitorul copiilor, care asteapta in fiecare an daruri de ziua acestuia - 6 decembrie. O parte din sfintele sale moaste se afla la Biserica Sfantul Gheorghe - Nou din centrul Bucurestiului, loc de permanent pelerinaj pentru credinciosii romani din intreaga tara si nu numai.