23 decembrie 2008

Iată, vin colindătorii!!!


,,Ningea cu flori de iasomii/ Şi încă mai eram copii...'' iar dacă ar fi să nu fim...redevenim cu siguranţă în această perioadă.
Acum încep pregătirile pentru masa de Crăciun. Gospodinele pun deoparte carnea pentru sarmale, cea pentru friptură... Totul este aproape gata pentru marea sărbătoare.
Copiilor pe vremuri le se împărţeau covrigi şi nuci şi mere. Azi ... Azi bani şi dulciuri. La sate în Ajun merg la colindat şi copiii şi adulţii.
În seara de Ajun, casele frumos decorate şi perfect curăţate îşi primesc colidătorii. Colindatul este un ritual compus din texte ceremoniale (colinde), formule magice, dansuri şi gesturi. Colindele transmit urări de sănătate, rod bogat, împlinirea dorinţelor în noul an. Colindatul este cea mai răspîndită tradiţie a romînilor.

Colinde de Crăciun
Decembrie... Cadouri, colinde de Crăciun, miros de cozonac şi o mulţime de tradiţii. În fiecare an împodobim bradul ascultînd colinde...
Tradiţiile de Crăciun spun că la naşterea Domnului Isus s-a ivit pe cer o stea care i-a călăuzit pe cei trei regi magi pînă la locul unde s-a născut Isus. De aceaa, copiii merg cîte trei din casă în casă pentru a vesti naşterea Domnului, precum cei trei magi şi cîntînd colindul „Steaua sus răsare...”. Pentru colindele cîntate, copiii sunt răsplătiţi cu dulciuri, fructe şi chiar bani. Colindătorii vin să ne încînte auzul seară de seară pînă în Ajunul Crăciunului cu cele mai frumoase colinde.
fotografie elady.com