6 decembrie 2008

La Multi Ani, Nicolae si Nicoleta!

Astazi crestin- ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae. Aproximativ 800.000 de romani poarta acest nume sfant.
In limba greaca, Nicolae inseamna ,,victoria poporului'', ,,izbanda neamului''. Acest nume ne arata ca nu trebuie sa fim egoisti, sa ne intereseze doar binele si izbanda noastra sau a celor apropiati, ci trebuie sa contribuim, dupa puterile noastre, la bunastarea tuturor oamenilor, daruind, inainte de toate, un zambet, o vorba buna, un sfat.
Derivatele acestui nume sunt: Nicoleta, Nicu, Niki, Nic, Nicoara, Nicola, Neculai, Naie, Nicusor, Niculita, Neculce, Nicolina sau Colette.
Safntul Ierarh Nicolae este un mare sfan al Bisericii Ortodoxe, bucurandu-se de o aleasa cinstire. Sfantul Nicolae este icoana bunatatii si a darniciei. Se tragea din parinti crestini si bogati, dar dupa moartea acestora si-a impartit intreaga avere saracilor si s-a calugarit. Ajungand mitropolit, Sfantul Nicolae se ocipa mai mult decat oricine de soarta celor necajiti, ajutandu-i cu merinde si bani, cu sfaturi si rugaciuni. Este patronul si ocrotitorul copiilor, care asteapta in fiecare an daruri de ziua acestuia - 6 decembrie. O parte din sfintele sale moaste se afla la Biserica Sfantul Gheorghe - Nou din centrul Bucurestiului, loc de permanent pelerinaj pentru credinciosii romani din intreaga tara si nu numai.

Niciun comentariu: