6 ianuarie 2009

Coadă la agheasmă


Boboteaza, serbată în fiecare an pe 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și are, pe lângă înțelesurile creștine - momentul nașterii spiriruale a Mântuitorului - trăsaturi de mare sărbătoare populară.

În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei în timpul slujbei de Iordan. Apa transformată în agheasmă este luată apoi de fiecare credincios și dusă acasă. Momentul luării agheasmei provoacă însă o îmblulzeală generală. Cauza constă într-o credință conform căreia agheama luată înaintea altora e ,,mai bună pentru dragoste, cinste, măritare''. Din această apă sfințită beau toți ai casei, iar cea rămasă este păstrată, fiind, se zice, ,,lecuitoare de orice boală''.

Și la Mânăstirea Curtea de Argeș oamenii au venit azi cu mic cu mare, cu o sticlă sau...mai multe să ia agheasmă. ,,Asistați'' de jandarmi, argeșenii s-au așezat la rând pentru a lua apă sfințită, îndurâns frigul și chiar ninsoarea.

Un comentariu:

JocoK spunea...

Salut. La Multi Ani!! Felicitari ,blog frumos,temetica bine aleasa. As fi bucuros daca mi-ai intoarce vizita!! Oricum eu mai revin...