13 ianuarie 2009

De ce ne temem de MARTI 13?


Marti 13, doua semne rele care, alaturate provoaca fiori multora. Superstitiosi sau nu, este imposibil ca o zi de 13 care mai mai pica si marti sa treaca neobservata. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca sunt si oameni care considera aceasta zi drept cea mai infricosatoare din calendar.

M-am intrebat de ce creeaza atatea probleme cele doua semne puse alaturi...Si am aflat ca ambele, separat, au conotatii negative. Dar sa le iau pe rand. ulte popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat. Se zice că numărul 13 este considerat aducător de nenorociri si pentru că, la Cina cea de taină, au stat la masă 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. Putini oameni au curajul să cheme la masă 13 musafiri.În multe tări 13 este evitat pentru a desemna numărul străzii, al etajului, al apartamentului, al casei etc, preferand varianta 12 bis celei de 13. Se spune, de asemenea, că dacă numele persoanei contine, în total, 13 litere, persoana nu este dintre cele mai norocoase...

Ziua de marti este considerată, alături de ziua de sâmbătă, ca fiind o zi cu trei ceasuri rele. Nimic magic la mijloc, ci totul provine de la o regulă folosită în astrologia orară, una din ramurile astrologiei generale. Se stie că fiecare zi este împărtită în 24 de ore, numai că în astrologie, lungimea orelor – denumite „ore planetare” - nu este aceeasi cu cea deja cunoscută de 60 de minute si nu fiecare zi începe cu aceeasi oră. iecare zi a săptămânii începe la răsăritul Soarelui cu ora ce corespunde planetei guvernatoare a zilei respective. Ziua de marti, în acest caz, începe la ora la care răsare Soarele, ca atare prima oră planetară a oricărei zile de marti apartine planetei Marte, care guvernează ziua respectivă.Dintre cele 7 planete, Marte este considerata drept o planeta malefica, iar simbolistica ei nu este intotdeauna pozitiva. Marti, vor exista trei ore planetare patronate de Marte si de aceea se spune ca exista ,,trei ceasuri rele'', ce aduc, de regulă, conflicte, neîntelegeri, piedici, probleme, esecuri etc.
Cam acestea ar fi intelesurile celor doua simboluri, care, atunci cand se intalnesc provoaca si mai multe motive de teama.

Personal, nu cred in astfel de superstitii...dimpotriva, au fost zile de 13 in care mi-au iesit toate mai bine decat in alte zile obisnuite... Ei bine, poate ca si asta e o superstitie...doar ca e ceva mai optimista.

2 comentarii:

Unknown spunea...

pana am citi postu tau nu stiiam k azi e 13 stiiam k e doar marti...deci tre sa astept ghinioanele;))

mashu spunea...

mie imi poarta noroc ...